13 de març del 2008

BLOGOSFERA EDUCATIVA I LLISTA DE FAVORITS.

Una vegada he donat per finalitzada la recerca de blogs sobre les Noves Tecnologies aplicades a l’educació infantil, vaig a ficar una selecció dels que més m’han interessat, agradat i sorprès. Primer de tot he de dir que per a realitzar la recerca em vaig ajudar dels buscadors de blogs que el mestre ens va aconsellar a classe, com per exemple Technorati, Google Blogs i BlogPulse. Al llarg de la recerca vaig utilitzar els tres, però al final m’he vaig decantar per Google Blogs, ja que aquest està en castellà i he pogut trobar els blogs que volia abans que en els altres dos buscadors, que estaven en anglès. La meua recerca de blogs no s’ha basat només en els buscadors, sinó que quan he trobat algun que m’agradava he cercat els diversos blogs que apareixien com a enllaços favorits del primer, i així he trobat molts interessants.
He de dir que m’ha costat prou de temps trobar blogs que parlaren de les noves tecnologies a l’educació infantil i que m’agradaren a la vegada. Pense que els que he seleccionat compleixen tots aquests requisits o un dels dos, però com m’han agradat tant he decidit ficar-los també en la meua llista.


A l’hora de buscar els blogs als buscadors, he utilitzat bàsicament una sèrie de paraules o frases clau, tant en castellà com en valencià, per tal d’obtindre els resultats esperats. Alguna d’aquestes paraules han sigut:
· Les noves tecnologies aplicades a l’educació infantil
· Les noves tecnologies a l’educació infantil
· Les noves tecnologies i l’educació infantil
· La pissarra digital a l’aula d’infantil
· La pissarra digital
· Les webquest a l’educació infantil
· Educació infantil
· Les TIC i educació
· Les TIC a l’educació infantil
· L’ordinador a l’aula d’infantil
· Recursos per a l’educació d’infantil
· Internet a infantil

Realment m’ha paregut una tasca difícil elegir els 15 blogs que més m’han agradat, per què hi ha de molt bons. Però entre tots, he elegit els següents:

Blog de recursos Tic en educación: http://rociocabanillas.blogspot.com/
Aquest és un blog educatiu que l’autor ha creat per tal de poder compartir e intercanviar recursos útils i poder introduir les Tics en la pràctica docent. Hi ha entrades que parlen de la Webquest infantil, la qual cosa no sabia que era i per això he buscant informació i m’ha paregut prou interessant. També hi ha diversos enllaços al blog sobre: recursos educatius, webs de centres escolars, dels blogs que li agraden a l’autor i webs que considera interessants.


Vedoque, materiales y programas educativos: http://vedoque.blogspot.com/
És un blog educatiu que va dirigit tant als alumnes com als mestres.
Va dirigit als nens perquè es tracta d’un blog amb un link d’una pagina web “http://www.vedoque.com/” , anomenada igual que el blog, on es pot trobar una gran quantitat de recursos per a nens d’educació infantil, com per exemple: jocs educatius, fitxes per a treballar les matemàtiques i la lectoescriptura, la mecanografia, powers points...
I cap als mestres perquè és en el blog on s’informa als mestres de l’existència d’aquesta pagina de jocs educatius, d’articles sobre la importància de que els nens treballen amb les noves tecnologies i una gran quantitat d’informació sobre recursos que aquest poden aprofitar a les seues classes per treballar amb les noves tecnologies, ja que totes les activitats i jocs són per a treballar-les on-line, és a dir, des de un ordinador amb connexió a la Red.

Anaredondo’s Weblog: http://anaredondo.wordpress.com/
Blog que l’autora vol que siga un espai d’informació e intercanvi sobre el ús de les Tics en l’escola i especialment en l’educació infantil, per això va dedicat especialment a docents de l’educació infantil. Té varies entrades interessants que parlen de les noves tecnologies a l’educació infantil, per exemple: Els portals educatius, una entrada de blogs educatius on apareix el enllaç de totes les mestres que van participar en un curs anomenat “El racó de l’ordinador”, un altra entrada que consisteix en un tutorial de com crear un blog, un altre que parle de l’ordinador a l’aula d’infantil, un altre de les Tics en el segon cicle d’educació infantil, etc.
Hi ha molts enllaços que fan referència a altres blogs, a més a més de enllaços de recursos que els mestres poden utilitzar com per exemple contes i unitats didàctiques.


Educación y T.I.C: http://domingomendez.blogspot.com/
Es un Blog, en el que l’autor vol obrir un espai de reflexió, d’informació e intercanvi d’experiències sobre la integració de les TIC a l’escola, fonamentalment va dirigit als mestres i professors que estan treballant a un aula, però també per a totes les persones que estiguen interessades en el món de l’educació en general.
Aquest blog té moltes entrades, ja que el seu autor actualitza molt a sovint, aquestes encara que no van dirigides especialment a l’educació infantil poden aplicar-se igualment. Les seues entrades parlen de les noves tecnologies en l’educació (tant infantil com primària) o de les noves tecnologies a soles,per exemple: els webquest, les pissarres digitals, softwares, els rss, els wiki, internet...
També té molts enllaços d’uns altres blogs o webs que parlen de l’educació i les noves tecnologies, de blogs que li agraden a d’ell personalment, notícies educatives, webs que parlen de la blogosfera educativa...


Ordenadores en el aula: http://ordenadoresenelaula.blogspot.com/
És el blog d’un mestre d’universitat de pedagogia de la facultat de la laguna. A més a més és el presidente de la red universitaria de tecnología educativa. Aquest catedràtic postea molt freqüentment amb entrades molt interessants sobre l’educació i les noves tecnologies en l’actualitat i la necessitat de tindre docents que les utilitzen a les seues aules amb els nens. És per això que a les entrades ens informe de les Tics, d’activitats tic per a fer a l’aula, de les característiques de la societat de la informació, parla dels edublog, dels blog i també dels webquest.
Hi ha una entrada que m’ha cridat l’atenció per què parla d’una tasca que ha demanat a les seues alumnes de la universitat, on es mestre de l’assignatura “Las tecnologías de la información y comunicación en la educación", en la carrera de pedagogia. M’ha cridat l’atenció perquè la tasca consisteix en crear un blog, concretament un edublog, centrat en continguts i noticies sobre l’educació. Diu que va ser una activitat molt motivadora on tots van participar activament i va tindre molt d’èxit. A més a més a l’entrada apareix el link dels blogs de les seues alumnes, per exemple: http://cristiancastrosoro.blogspot.com/.

C.E.I.P."Quinta Porrúa": http://infantilporrua.blogspot.com/
Aquest és un blog fet per el col·legi Quinta Porrúa, però pertany a les classes d’infantil. Aquest blog és com un quadern de bitàcoles on els mestres i mestres d’infantil van afegint el que van fen els nens al llard del curs escolar en dades especials normalment per exemple: el dia de la pau, excursions, dibuixos, contes, Nadal, halloween, etc.
Però he trobat un article que parle de les noves tecnologies en les aules d’infantil d’aquest col·legi que m’ha paregut interessant. El títol d’aquest és “ Nuevos pupitre digital para infantil” parle de que aquest col·legi ha sigut seleccionat per tindre’l a infantil i provar-lo per tal de desenvolupar la utilització de les noves tecnologies i generar competències i estratègies de coneixement en els nens, integrant el ordinador a l’aula facilitant el accés a les experiències amb les noves tecnologies.


La stic para peques: http://lasticparapeques.blogspot.com/
Blog que m’ha paregut molt interessant. Està creat per una mestra de PT i en aquest podem trobar una gran quantitat de recursos tecnològics molt útils per a la nostra pràctica docent. El blog està dividit en tres categories: E. Especial, Infantil y Primària, on fa una selecció del recursos educatius adaptats a les diferents edats i que és de gran interès tant per als docents com per a l’alumnat.
Té molts enllaços a pàgines educatives on podem trobar recursos per a utilitzar a infantil, com per exemple fixes, làmines, dibuixos per a colorear...


NTAE: Noves tecnologies aplicades a l'educació: http://ntaeua.blogspot.com/
Aquest blog parle de les noves tecnologies però en la educació en general, no és específic de l’educació infantil. Es tracte d’un lloc on l’autora, mestra de la universitat d’Alacant, tracte les TIC a l’educació. Un bon blog que poden utilitzar els docents per a aprendre noves coses sobre les noves tecnologies i poder aplicar-les a l’aula amb els alumnes.


Chispas TIC y educación:.http://peremarques.blogspot.com/
L’autor d’aquest blog és un mestre de la universitat autònoma de Barcelona, que vol que aquests espai siga un foro obert a la comunitat educativa, com una selecció de recursos e idees per a la docència i el aprenentatge amb ajudes TIC. És un blog per a docents o persones interessades en la docència i les noves tecnologies. Aquest home és mestre a la UAB d’assignatures com: Tecnologia educativa, TIC aplicades a la Educació Social i a l’educació especial, informàtica educativa...
Al blog hi ha entrades molt interessants que parlen de les noves tecnologies a l’educació ( en general, no parle específicament de l’educació infantil), les entrades són clares i fàcils de trobar ja que estan classificades en l’apartat “Documents”. Hi ha entrades que parlen de les pissarres digitals, de les Tic en l’educació, de les TIC en la universitat, d’Internet i l’educació, de la multimèdia i l’educació...
Vull destacar un apartat que es diu “ investigacions” on hi ha una sèrie d’enllaços d’investigacions de les noves tecnologies a l’educació, entre tots aquests, he de destacar els que tracten de les pissarres per què m’han aclarit el funcionament d’aquestes més o menys.


La clase de luna: http://laclasedeluna.blogspot.com/.
Aquest és un blog d’una classe de 5 anys d’infantil del col·legi José Antonio Laredo. Aquest blog l’ha creat la seua tutora Raquel Vadillo. Es diu la classe de Luna perquè la mascota de la classe és un granota que s’anomena Luna. El blog és un diari del que fan els nens a classe al llarg del curs i que la tutora va publicant al blog per tal de que els pares puguen veure el que fan els seues fills.
He de destacar que la mestra mostre molt interès en tractar amb el nens el tema de l’alimentació, ja que hi ha moltes entrades que parlen d’aquest tema, de les receptes de cuina que fan a l’aula i de diversos jocs que tenen a veure amb el menjar.
No parle de les noves tecnologies a l’educació però si que apareixen 2 enllaços que condueixen a pàgines d’activitats on-line de diversos temes (encara que són per a primària) i de lectroescriptura per a infantil.


LLEGIR I ESCRIURE amb les Tics: http://www.cursllegiriescriure.blogspot.com/
Blog en el que trobem com podem treballar la lectoescriptura amb els nens, amb l’ajuda de les noves tecnologies a l’aula. Aquestes formen part de la vida quotidiana de les persones i per tant com vivim rodejats de noves tecnologies em de saber utilitzar-les i aprofitar els recursos i avantatges que aquestes ens proporcionen. En definitiva en l’actualitat no només està el llapis, el paper o el clarió a un aula, sinó que tenim també altres eines com és el ordinador, el qual el podem aprofitar per a treballar la lectura i l’escriptura.
A més a més a la pàgina hi ha una gran quantitat d’enllaços molt interessants.


El rincón del ordenador: http://elordenadoreninfantil.blogspot.com/
El blog l’ha creat una mestra anomenada Rosalia Romero, com un espai per a plantejar des de diferents punts de vista els pensaments, impressions, dubtes i opinions sobre com educar amb les noves tecnologies.
En aquest blog he de destacar la entrada que té com a títol “El professorat d’Infantil i la seua formació en TICs”.


Montse: http://montserratac3blanquernaurledu.blogspot.com/
Aquest és un blog creat per una dona, Montse, la qual ha penjat dos vídeos que parlen sobre l´impacte de les TIC a l’educació. A més a més, hi podem trobar una sèrie d’entrades que parlen sobre les noves tecnologies a l’educació infantil, però aquestes són molt breus i sempre les complementa amb pàgines web del portal educatiu de Catalunya.


Infantil: http://manuelllediasinfantil.blogspot.com/

Blog d’una classe de 2 anys d’infantil amb un article molt breu, però que mostra que aquests xiquets utilitzen la pissarra digital a l’aula. Es tracta d’una entrada que rep el títol “Aprenem amb la pissarra digital”, l’alumnat la utilitze una vegada a la setmana i aprenen a través de jocs de “Fantasmin”.


De mestra a mestra: http://demestra.blogspot.com/
Bloc de recursos per a l'aula, articles d’opinió, entrevistes i referències sobre educadors i bones pràctiques educatives. L’autora del blog és Carme Barba Corominas. És un blog que parle de moltes categories per exemple, de les Tic a l’educació, de l’educació infantil on hi ha unes entrades amb unes pàgines webs de recursos que podem aprofitar en un futur com a mestres.
Però crec que allò que més importància done l’autora, és a les webquest, per això hi ha un apartat dedicat exclusivament, es diu “bloc de webquest”, on apareixen diversos enllaços de diverses webquest creades a Catalunya. A més a més, en un altre apartat hi ha diversos enllaços que parlen de l’educació i algun d’ells de les noves tecnologies a l’educació ( educació tecnològica).


Bloc d’educació infantil: http://blocs.xtec.cat/ceipflix345
És un blog creat pel CEIP Enric Grau Fontseré de Flixper, a Catalunya. Aquest es tracta del blog principal d’Infantil d’aquest col·legi, dic principal per què desprès a partir d’aquest es pot accedir a 3 blogs més que corresponen a les 3 classes d’infantil que hi ha al col·legi p3 (http://blocs.xtec.cat/ceipflix345/category/p3),p4 i p5.
Cada blog està estructurat en quatre pestanyes: Inici, articles, recursos i Jclic. A la pestanya d’inici, la primera que es mostra per defecte, conte les entrades que es centren en l’experiència diària a l'aula que m'han agradat molt i m’han cridat l’atenció. En la d’articles, es troben articles que ha escrit la mestra sobre el que van treballant els nens al llarg del curs. En recursos hi podem trobar molta varietat per exemple: pàgines web on podem penjar fotografies, arxius, animacions senzilles, crear còmics, cercar activitats del jclic i crear puzles. En l’última pestanya anomenada Jclic, hi trobem enllaços que condueixen a una pàgina per a descarregar diferents activitats per al Jclic, hi ha de matemàtiques, de lectoescriptura, de contes i de la descoberta del món.


Ara que ja he comentat el 15 blocs que he seleccionat, he dir que els 5 que més m’han agradat, impressionat he interessat com a futura docent han sigut els cinc següents:
1. Anaredondo’s Weblog
2. Educación y T.I.C
3. C.E.I.P."Quinta Porrúa"
4. LLEGIR I ESCRIURE amb les Tics
5. Bloc d’educació infantil


L’entrada que més m’ha cridat l’atenció, pertany al bloc que té com a títol “Llegir i escriure amb les Tics”, el qual, és un dels cinc blocs que més m’han agradat. Aquesta entrada té com a títol “LLEGIR I ESCRIURE PER:COMUNICAR-NOS A TRAVÉS DEL CORREU ELECTRÒNIC. Aquesta entrada no és molt llarga i tampoc molt elaborada, però m’ha paregut molt curiós el fet d’ensenyar als nens a utilitzar el correu electrònic per tal de comunicar-se amb uns personatges virtuals ( la bruixa Rufina i el follet Frederic) amb els quals, es comunicaven per contar-los el que feien a classe i aquests personatges els contestaven explicant-los coses de les seues vides, els donaven idees per als projectes que anaven a realitzar els nens a la classe, els ensenyaven moltes coses de la vida dels animals i de les plantes del bosc... Tot açò ho treballaven creant un compte de correu a nom de la classe i a través d’aquest rebien i manaven la correspondència. Sempre que escrivien un correu ho feien per algun motiu o necessitat, no perquè sí.

Aquesta tasca m’ha servit per poder veure la dedicació, el interès i l’esforç d’alguns mestres a l’hora d’ensenyar als seues alumnes d’infantil a treballar i aprendre amb les noves tecnologies que ens rodegen diàriament, ja que molts nens només tenen la possibilitat d’aprendre a manipular les noves tecnologies dins de l’aula, per què fora d’aquesta no tenen l’oportunitat de tindre accés a aquestes. Per un altra banda me pareix molt bona idea la creació d’un blog d’aula per a que la mestra puga publicar tot el que els nens van fen al llarg del curs, activitats, felicitacions, excursions, tallers i que a més a més, serveix de diari de bitàcoles per a la família dels nens.


En general he après que una futura docent, s’ha d’incorporar al món de les noves tecnologies i les ha de saber utilitzar, per què com he pogut comprovar en la recerca, a la xarxa hi ha molts recursos que un mestre pot aprofitar a l’aula i molta tecnologia a la nostra disposició, com és el cas de les pissarres digitals. Per això al acabar la recerca dels blogs he aplegat a la conclusió de que vivim en una societat moderna, amb recursos econòmics alts i on la vida de diària de les persones es caracteritza per estar rodejada de noves tecnologies, per tant com ha futures docents em de fer un esforç per saber-les utilitzar i així poder treballar-les a l’aula amb els nens.