
REAL DECRETO 1630/2006, de 29 de diciembre,
por el que se establecen las enseñanzas mínimas
del segundo ciclo de Educación infantil.
(BOE núm.4, Jueves 4 enero 2007)
por el que se establecen las enseñanzas mínimas
del segundo ciclo de Educación infantil.
(BOE núm.4, Jueves 4 enero 2007)
L'objectiu d'aquest reial decret és l'establiment de les ensenyances mínimes del segon cicle de l'Educació infantil (des dels 3 als 6 anys d’edat). El reial decret estableix uns objectius, fins i principis generals referits al conjunt de l'etapa.
La finalitat de l'Educació infantil és la de contribuir al desenvolupament físic, afectiu, social e intel·lectual dels nens i nenes. Per tal d'aconseguir-lo els continguts educatius d'aquesta etapa estan organitzats en 3 àrees ( l’àrea de coneixement de si mateix i autonomia personal, la del coneixement del entorn i per últim la de llenguatges: comunicació y representació) corresponents a àmbits propis de l'experiència i desenvolupament infantil. Els continguts de les 3 àrees es tractarà a partir d'activitats globalitzades amb sentit per als nens i al mateix temps interessants.
L'apartat del decret on es parla de les TIC i el llenguatge audiovisual, el trobem al bloc 2 de la tercera àrea, l'anomenada àrea dels "llenguatges per a la comunicació i la representació”. Les TIC es plantegen com instruments tecnològics, presents a la vida quotidiana de les persones, que es poden utilitzar a l'escola com a elements de comunicació, i el llenguatge audiovisual es considerat com un tipus més de llenguatge. Tant les TIC com el llenguatge audiovisual, segons ens diu el decret, requereixen un tractament educatiu per què els nens sàpiguen fer un ús adequat dels nous mitjans audiovisuals, i a més a més siguen capaços de comprendre els missatges audiovisuals que els apleguen contínuament de la societat on viuen.
El que hi ha que fer a l'escola amb les TIC i el llenguatge audiovisual, ve especificat al decret i és el següent:
·La iniciació en el ús d'instruments tecnològics com el ordinador, la càmera o reproductors d’àudio e imatge, com elements de comunicació.
·L'apropament a produccions audiovisuals com pel·lícules, dibuixos animats o videojocs. I la valoració crítica dels seus continguts i estètica.
·La distinció progressiva entre la realitat i la representació audiovisual.
·La presa progressiva de consciència de la necessitat d'un ús moderat dels mitjans audiovisuals i de les tecnologies de la informació i comunicació.
Pense que els mínims, marcats per el decret, per treballar el llenguatge audiovisual i les TIC a l'escola, són molt escassos. Crec que les TIC i el llenguatge audiovisual tenen molta més importància a l'actualitat i moltes més possibilitats que es poden treballar a l'escola. Tal vegada pense així pel simple fet d’haver-me llegit abans el llibre de "Les TIC a l'educació infantil" i veure la gran quantitat de pàgines webs plenes de recursos, que es poden utilitzar a l'escola per treballar les diferents àrees; els diversos programes informàtics que els nens poden aprendre a utilitzar a l'escola, i practicar així no només el llenguatge visual sinó també l'escrit i l’artístic. Per això m'he sorprès de les poques aplicacions i funcionalitats que dona el decret a les TIC i al llenguatge audiovisual com a recurs per als mestres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada